In Nederland heeft één op de vijf vrouwen weleens een onverwachte zwangerschap gehad. Als je onverwacht zwanger raakt kan dat allerlei emoties oproepen afhankelijk van je situatie, je toekomstplannen en je omgeving. Wij doen onderzoek naar de ervaring van vrouwen én mannen met onverwachte zwangerschappen. De ene onverwachte zwangerschap is de andere niet: het kan dan ook heel anders uitpakken op termijn.

Op basis van dit onderzoek worden mensen die te maken hebben met een onverwachte zwangerschap in de toekomst beter geholpen.

 
 

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Wie kunnen dat beter uitleggen dan mensen die zelf op de één of andere manier een ervaring hebben met onverwachte zwangerschap?

 

Achtergrond van de studie

De ene onverwachte zwangerschap is de andere niet; het kan dan ook heel verschillend uitpakken op termijn. Daarom doen wij onderzoek naar zowel mensen die een onverwachte zwangerschap behouden (en uiteindelijk bevallen van een kindje), als mensen die een onverwachte zwangerschap afbreken.



In dit onderzoek kijken we specifiek of er dingen zijn die ervoor zorgen dat mensen die te maken hebben met een onverwachte zwangerschap minder kans hebben op psychosociale stress op lange termijn.
Zo verwachten we bijvoorbeeld dat wanneer iemand veel steun krijgt van een eventuele partner of andere belangrijke personen in zijn/haar leven, iemand minder kans heeft op het ontwikkelen van depressieve of angst symptomen.



Verder is er in de wetenschap structureel (veel) te weinig aandacht voor de impact van een onverwachte zwangerschap voor een partner/verwekker bij de zwangerschap. Daar gaan wij verandering in brengen! In dit onderzoek kijken we naar de gevolgen van een onbedoelde zwangerschap voor de psychosociale gezondheid van vrouwen én mannen. Daarnaast kijken we naar de impact voor eventuele kinderen (bij zwangerschappen die worden behouden).